Blauwvingers en Baanbrekers
Zwolle staat bekend als de stad van de ‘Blauwvingers’. De machtige Hanzestad aan het Zwarte Water concurreerde eeuwenlang met Kampen, dat gelegen was aan de monding van de IJssel. Volgens de legende hadden de Zwollenaren Kampen een carillon verkocht. De Kampenaren ontdekten dat de klokken gebarsten waren, maar ze hadden zich al verplicht het carillon te betalen. Om de Zwollenaren met gelijke munt terug te betalen keerden de Kampenaren het verschuldigde bedrag in centen uit. Dat waren er zo veel, dat de Zwolse bestuurders blauwe vingers kregen als gevolg van het dagenlange tellen van de muntjes.
Ook staat Zwolle bekend om zijn ‘Baanbrekers’. Niet alleen is Zwolle de stad waar Nederlands invloedrijkste politicus Johan Rudolf Thorbecke, de negentiende-eeuwse schrijver Everhardus Johannes Potgieter en de roemruchte kunstenaars Herman Brood en Nelle Boer zijn geboren, maar het was ook de plaats waar de spirituele hervormer Thomas à Kempis Over de navolging van Christus (De imitatione Christi) schreef, de achttiende-eeuwse rebel Joan Derk van der Capellen tot den Pol leiding gaf aan de patriottenbeweging en waar de ‘Twaalf Apostelen’ onder aanvoering van Pieter Jelles Troelstra in 1894 de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) oprichtten, de voorloper van de PvdA. Zonder Zwolle zag Nederland er heel anders uit.
Historicus Ewout Klei, gespecialiseerd in de politieke geschiedenis van Nederland en bovendien afgestudeerd op Van der Capellen, neemt u mee op een historische ontdekkingstocht, laat u de interessantste plekken van de oude binnenstad zien en vult uw hoofden met de leukste verhalen en anekdotes over de stad van blauwvingers en baanbrekers.
Deze rondleiding duurt 1,5 uur. Prijs: 10 euro.
Boek deze wandeling hier voor zondag 4 maart 2018 om 14:00 hrs. ‘s middags